Нов щателен одит очаква страната ни по оперативна програма “Развитие на селските райони”, заяви пред News.bg председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов.

“Комисията ще иска от България доказателства, че има анализи, изследване на въздействието от промените в наредбата. От Европа ще искат доказателства, че след като парите няма да се дават за сеитбооборот, то това, което ще я замести, трябва да е по-добро”, каза Атанасов.

Идеята парите за сеитбооборот да бъдат дадени под друга форма – за пчелни кошери или за зимуващи гъски, отпадна, разказа председателят на агроеколозите. Той припомни, че за месеци са регистрирани около 40 хил. кошера, за да може да се реализира схемата. Министерството не е одобрило документите на земеделците, които кандидатстват за финансиране за зимуващи гъски.

“Парите за биоземеделие по мярка 11 – Биоземеделие, реално са свършили за целия програмен период в противоречине на експертното мнение”, каза Атанасов. “По мярка 4.1 също са свършили, причината е, че заобиколиха изискванията”, припомни отново председателят на ААЗП.

Атанасов се закани, че в четвъртък ще внесе сигнал до евроинституциите, до ДАНС и Главна прокуратура.