Новини от Медиите

 • Permalink Gallery

  Земеделски кооперации скочиха срещу орязани на тъмно с 90% евросубсидии

Земеделски кооперации скочиха срещу орязани на тъмно с 90% евросубсидии

Зам.-министър Грудев направил това, след като фермерите минали към агроекология, ЕК също не била уведомена и може да спре парите

Без да уведоми нито Брюксел, нито браншовите организации, нито земеделските производители, които преди месеци са решили да променят ползването на нивите си към агроекология, заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев е направил промяна в наредбата за прилагането на еврофинансирането, с която този вид субсидии са намалени с над 90 процента.

За това се жалват от Националния съюз на земеделските кооперации в България в писмо до премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и земеделския Десислава Танева, разпространено до медиите в петък. Според тях промяната в размера на субсидията без одобрението на Европейската комисия поставя под риск над 130 млн. евро от националния бюджет, допълващия бюджета на мярката за агроекология от 223 млн. евро. Застрашена от спиране е и цялата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г.

Това е поредното обвинение срещу Грудев за орязване на тъмно на евросубсидиите за агроекология. Преди месец от Асоциацията на на агроекологичните земеделски производители заявиха, че ще го дадат на прокурор заради намалените им повече от два пъти субсидии за изтичащата сега стара ПРСР (2007-2013).

Земеделските кооперации обясняват, че в новата ПРСР, одобрена от Европейската комисия, Министерство на земеделието и храните е разписало правила, изисквания и размер на ставки за подпомагане за мярката “Агроекология и климат“. При определяне на ставките за отделните направления в мярката са посочени конкретни суми в евро на хектар, които влизат в приетата в края на февруари 2015 г. наредба за прилагане на мярката. Дни по-късно – на 4 март, започва подаването на заявления за подпомагане на земеделците, които са решили, че няма да засяват нивите си или част от тях с жито или царевица, а ще ги затревят за опазване на защитени биологични и растителни видове. До изтичането на срока за подаване на заявленията за субсидиране – 9 юли, кандидатите, които поемат петгодишен ангажимент да прилагат агроекологични мерки и дори са инвестирали в част от тези мерки, не са уведомени, че земеделското министерство смята да намали фиксираните в наредбата ставки

Месец по-късно – през август, агроведомството приема наредба за прилагането на други мерки по ПРСР, като в заключителните й разпоредби се прави корекция в наредбата за агроекологичната мярка и редактираният текст гласи, че ставките за подпомагане са в “размер до”, а не “в размер на”.

Това развързва ръцете на Грудев и на 7 октомври с писмо до Държавния фонд “Земеделие”, който изплаща европарите за сектора, той преразпределя бюджетите по мерките, посочват в писмото си до Бойко Борисов земеделските кооперации.

“С това само по себе си неправомерно действие, МЗХ създава предпоставка за намаляване на сумите за подпомагане на декар. Самият факт, че тази промяна, засягаща над 3 млн. декара в България е извършена в заключителните разпоредби на друга наредба, а не чрез официално изменение на Наредба 7 по Мярка 10, не е обсъдена със заинтересованите страни и при пълна липса на прозрачност и публичност, връща състоянието на земеделието в България години назад, белязани със спиране на европейските фондове в сектора”, посочват фермерите.

Според тях, засегнати от силното орязване ще са над 3000 земеделски производители, вече кандидатствали за субсидии за агроекология, които сега се оказва, че няма да покрият дори разходите им за затревяване например на терените.

В писмото си те посочват, че “опитите на ресорния зам.-министър Васил Грудев да изменя одобрената Програма за развитие на селските райони, без да спазва административните процедури и без диалог със заинтересованите страни погазва правата на фермерите в България и уронва престижа на администрацията в България, оставяйки усещането за личен интерес”.

Кооперациите искат от правителството да отмени “незаконосъобразните поднормативни актове на Министерство на земеделието и храните” и да подведе под наказателна отговорност виновните лица. Те предупреждават, че ако не се вземат мерки, ще уведомят Брюксел за действията на Грудев.

Източник: Mediapool.bg

 • Permalink Gallery

  Инж. Александър Атанасов: Васил Грудев подвежда министър Танева

Инж. Александър Атанасов: Васил Грудев подвежда министър Танева

МЗХ окончателно ще изгуби доверието на земеделските стопани. За всички производители вече е ясно, че не могат да разчитат на Министерството, че ще изпълни дългосрочните си агроекологични ангажименти към тях. Жалбите, които внесохме до Главна прокуратура, ДАНС и ВАС са в защита на потърпевшите от безобразията, които се вършат МЗХ. С измененията в Наредба № 11 към мярка 214 „Агроекологични плащания“ зам.-министъра Васил Грудев принуждава хората да се откажат от проектите си, за да пренасочи вече обещаните и предвидени средства към близки до него консултантски фирми. Това заяви председателят на ААЗП инж. Александър Атанасов в предаването „Делници“ с водещ Николай Колев в ТВ „Евроком“. Той се обърна и към министър Танева да не се подвежда по стила на Грудев и да не обяснява публично, че средствата за агроекология се дават само, за да се усвоят, едва ли не без изисквания, защото целта на програмата е да се постигне екологичен ефект. Според Атанасов Танева се предоверява на екипа си и ако министерството спешно не се разграничи от измененията и не вземе експертни решения, които да поправят грешките, ще се стигне ди спирането на парите по ПРСР.

„Васил Грудев изпълнява измененията в наредбата преди те да са одобрени от Европейската комисия, защото бърза. От ААЗП лично уведомихме представители на ГД „Земеделие“ и ГД „Околна среда“ за мнението на научната общност за това, че не няма да се постигнат политиките и целите на програмата и не е ясно къде точно ще отидат тези плащания след изменението, заради липсата на анализ и обосновка. Изводът от срещите ни е, че ЕК за първи път няма да одобри направено предложение от България с всички последствия от това. Щетите са за бюджета на България и за липсващия екологичен ефект върху почвите и водите“, заяви Атанасов.
Според него налице са съмнения за организирана престъпна група в министерството, което източва средства. Той изрази надежда, че ДАНС и Главния прокурор ще предприемат необходимите действия, за да се установят вредите, които се нанасят от ръководния екип на министерството. Атанасов призова земеделските стопани да не се поддават на натиска на Грудев и да не се отказват от проектите си, защото до Нова година Върховният административен съд ще отмени скандалната Наредба № 11.

„Откриха, че може би има живот на Марс, но сме свидетели и на друго явление – Черна дупка в Министерство на земеделието. Написали сме 13 писма, изпратили сме експертни становища, научната общност предлага решения, но от министерството така и не реагираха. Принудихме се да организираме протест, но пак не бяхме потърсени. Единствената реакция бяха неадекватни изказвания от страна на министъра и зам.-министъра, които нарекоха организацията ни „нереална“, имайки предвид, че „реалната“ организация е тази на зърнопроизводителите и по-скоро нейното ръководство, което е в партньорски отношения със зам.-министър Грудев“, коментира Атанасов.
ААЗП получава подкрепа от седем асоциации в сферата на земеделието, сред които животновъдни и пчеларски организации. Асоциацията обединява над 150 земеделски производители, което я превръща в една от трите най-големи организации в страната.

„По мярка 214 „Агроекологични плащания“ имаме 1300 земеделски стопани, които през 2012 и 2013 година стартираха своите 5-годишни проекти. Сега те навлизат в четвърта или пета година от тях. Тогава Министерство на земеделието пое ангажимент да гарантира плащанията от следващата Програма за селските райони 2014-2020 г. Този текст е разписан в новата програма, но Грудев от началото на годината повтаря, че пари за сеитбооборт няма. За да превърне лъжата си в истина, Грудев променя правилата, като поставя три пъти по-високи изисквания срещу два пъти и половина по-малко пари за стопаните, при това със задна дата, за да не могат изискванията да бъдат изпълнени. Имаме типичен „Параграф 22“, заключи Атанасов.

От разговора в студиото стана ясно, че Васил Грудев и съветника на Десислава Танева Свилен Костов вървят в пакет още от 2013 г., по времето на кабинета Орешарски, когато изпълнителен директор на Държавен фонд земеделие е сегашния зам.-министър Грудев, а отговарящ за директните плащания е Свилен Костов. След като Костов е освободен от поста си, на следващия ден се появява в МЗХ като консултант на НАЗ. Така лъсва връзката между групата им с част от зърнопроизводителите, които са се възползвали до момента от агроекологичните плащания по мярка 214 без да реално да извършват дейности. Благодарения на безумните поправки в Наредба № 11 нередовните ще станат редовни и то без да е налага да връщат усвоените пари по програмата.

Според Атанасов въпреки некомпетентните действия и натиска върху био-стопаните от Грудев и Костов, досега биологичното земеделие в България се развиваше с добър темп, като се има предвид откъде стартира. През 2007 г. едва 0.1 % от площта на България е била с биологични култури, а сега сме достигнали близо 2.0 % и това е благодарение на европейските средства за стимулиране на тази дейност. Лошото е, че бюджетът за биологично земеделие в новия период 2014 – 2020 г. вече изчерпан и то през първата година заради политическо решение на Грудев.

 • Permalink Gallery

  Извънредно в БЛИЦ: Земеделци дадоха зам.-министър на Цацаров и ДАНС!

Извънредно в БЛИЦ: Земеделци дадоха зам.-министър на Цацаров и ДАНС!

С нова наредба се давало възможност за отказ от програма, но без да се връщат пари

Асоциацията на агроекологичните земеделски производители подаде жалби до Главна прокуратура, ДАНС и ВАС срещу Наредба № 11 по мярка 214 „Агроекологични плащания“ на заместник-министъра на земеделието Васил Грудев, с които се иска незабавно спиране на действието на подзаконовия акт.
Причините за това са липсата на анализи и аргументация в корекциите на наредбата, с които се завишават изискванията за земеделските производители. Средствата по мярка 214 от ПРСР са предназначени за подпомагане на дейности, с които се опазва околната среда, подкрепя се биологичното земеделие и се запазва биологичното разнообразие. Според ААЗП промените в наредбата ще нанесат многопосочни и непредвидими последствия, от които ще пострадат хиляди земеделски стопани. От Асоциацията лично са получили уврение от представители на ЕК, че заради скандалната наредба евро-финансирането за селските райони ще бъде спряно. Основният аргумент на ААЗП е, че промените в документа противоречат на АПК, защото имат неоправдана обратна сила и засягат производители, чиито проекти са с петгодишен срок на изпълнение и са одобрени през 2012 и 2013 г.

Според жалбоподателите полза от промените на Грудев ще имат неизрядните бенефициенти, които ще могат без финансови санкции да преустановят участието си в ПРСР чрез едно просто заявление. Чрез наредбата Грудев им поставя невъзможни за осъществяване условия и в същото време им предоставя шанс да се откажат от участието си по тяхно желание, без да се налага да възстановяват получените средства от 2012 г. насам. Наредба № 11 вече е обнародвана в Държавен вестник в брой от 20.10.2015 г. и поставя земеделските стопани в патова ситуация, която обезсмисля финансирането на над 1300 стопанства, 90 % от които са с одобрени проекти през 2012 и 2013 г. и в момента навлизат в четвърта или пета година на изпълнение.

„Промените в тази наредба се правят в полза на кръг от фирми на зърнопроизводители около Васил Грудев и съветника в МЗХ Свилен Костов. Костов е лобист на НАЗ и заедно с Грудев уреждат по законов път амнистия за нередовните зърнари, които се възползваха от финансирането за сеитбооборт, без да са направили нищо. Това беше потвърдено в интервю на министър Танева, но не вярвам тя да осъзнава реалните измерения на проблема. Лично получихме уверение от представители на ЕК, че тази наредба ще доведе до спиране на парите за селски райони, защото ефект от платеното до момента няма да има. Най-големите светила в агронауката също излязоха със становище, че промените са безумни и напълно неоправдани. С една безсмислена промяна в „12 без 5“ или само година-две преди изтичането на цикъла за сеитбооборот, Грудев ще нанесе непоправими финансови щети на България, ще амнистира неизрядните получатели на евросредства и ще обезсмисли труда и инвестициите на всички изрядни стопани. И това се случва на тъмно, без обществено обсъждане и без да се отчете опасността от санкции“, заяви председателят на ААЗП Александър Атанасов.

Една от основните цели на мярка 214 е екологичното планиране и въвеждането на сеитбооборотен план за управление на площите. С промените в наредбата обаче стопаните са принудени да променят плановете си за сеитбооборот и балансирано торене, с което се губи дългосрочният ефект от финансирането, чиито резултат идва едва след изтичането на пълния 5-годишен цикъл от проектите. В жалбата на ААЗП е посочено, че новите изисквания налагат „невъзможни агротехнологични операции“, които биха унищожили постигнатия благоприятен ефект от мярката до момента. Според промените на Грудев през зимата трябва „да се поддържа растителна покривка“ върху цялата земеделска площ, за която се получават субсидии. От министерството не са съобразили, че поддържането на зимна растителност ще направи невъзможно засяването на пролетни култури, за които е необходима дълбока есенна оран и култивиране. Освен това зимното залесяване отнема 15-20 дни при идеални агроклиматични условия, но ремето за него вече е отминало, което прави изпълнението на наредбата абсолютно невъзможно.

Това е поредната мярка на ААЗП, с която организацията предприема правни действия в защита на земеделските производители. На дневен ред е и офанзивата на стотици агроекологични земеделци срещу опитите на заместник-министъра на земеделието Васил Грудев да профука всички пари от новия период на ПРСР 2014-2020 г. за отглеждането на патки, гъски и пчели, които са слабо развити в отрасъла. Според асоциацията, некомпетентните действия на Грудев са единствено с цел облагодетелстването на приближени до него и до Свилен Костов фирми. От ААЗП многократно призовават Грудев да бъде освободен от поста, а парите за агроземеделие да отидат по предназначение./БЛИЦ

 • Permalink Gallery

  Инж. Александър Атанасов: Васил Грудев да бъде уволнен незабавно!

Инж. Александър Атанасов: Васил Грудев да бъде уволнен незабавно!


Подадохме сигнал в ДАНС и до главния прокурор за безобразията на зам.-министъра на земеделието, съобщи пред BIG5 шефът на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители

Инж. Александър Атанасов е един от най-добрите ни експерти по агроекология и биологично земеделие. Председател е на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. Има две магистратури – по технология на силикатите и по опазване на околната среда. Потърсихме го, за да коментира нарушенията на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, срещу които като експерт се бори отдавна.

– Вече стана ясно, че зам.-министърът на земеделието настоява ударно да бъдат финансирани пчеларите. Защо е това неистово желание на бившия служебен министър?

– Това е почеркът на Васил Грудев – тези, които се ползват с негова протекция, обикновено той държи те да получават пари, без да извършват никаква дейност. Схемата за пчеларите е като една друга схема – за сеитбоборота. Има едни хора, които взимат пари за сеитбооборот вече 3 години, без да правят абсолютно нищо. Това е научен метод за оборот на културите, една от най-добрите агроекологични дейности, които дават много добър ефект при опазване на почвите и водите. Сега Грудев готви промени, които да спрат и да принудят хората, които наистина го прилагат, да се откажат заради невъзможни изисквания, които при това е поставил със задна дата. Други пък, които с негова протекция навремето като шеф на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и с помощта на Свилен Костов, тогава шеф на директните плащания във фонда, сега съветник на министър Десислава Танева, са се уредили в схемата, да получават финансиране. Вижте колко интересно се получава – шефът на директните плащания и изпълнителният директор на ДФЗ – Костов и Грудев, сега са съответно съветник на министър Танева и неин заместник. За мен това означава, че едни и същи хора, като Васил Грудев, от години остават на власт и правят своите схеми и безобразия независимо кой е на власт.

– Какъв е проблемът обаче при пчеларите?

– Това е поредното творение на тандема Васил Грудев – Свилен Костов. Ще започна малко отдалече. Преди да дойдат пчелите, бяха зимуващите гъски, може и смешно да звучи, ако не беше страшно. Нашата асоциация даде пресконференция, осветлихме намеренията на дуета и към настоящия момент тази схема не е одобрена. Трябваше да се дадат милиони за зимуващите гъски, но парите щяха да останат изцяло за сметка на държавния бюджет, защото нямаше да бъдат одобрени от ЕК. Преди 3-4 месеца оповестихме пред обществото, че ако схемата с гъските и тяхното изхранване бъде одобрена, бюджетът ще бъде ощетен с 250 милиона евро! Хората, които щяха да получат парите, нямаше да направят абсолютно нищо. Защото те взимат сумите, но няма изисквания, които да покриват, за да помогнат на така милите ни зимуващи гъски. Тогава Грудев спира сеитбооборота заради гъските, но след като не мина номерът, сега дойде ред на пчелите. Това са 250 милиона евро по новата програма „Агроекология и климат“. Понеже неговите приятели от сеитбооборота не успяха да вземат парите на 100%, а само 1/5, искат да спрат тази мярка и да им се създадат условия да вземат всички пари, както винаги е било. Вече сме входирали и подали сигнали до ДАНС и главния прокурор Сотир Цацаров за действията на Васил Грудев и Свилен Костов за нашите съмнения, че това са умишлени действия.

Още по темата: Губим 250 млн. лева заради Васил Грудев

– Откога са сигналите?

– От днес официално. Първо за вас го казвам публично. Имаме още сигнали, които ще подадем, доработваме само информацията, която ни подават от различни места, за да се направят проверките на длъжностните лица, заемащи високи постове. Близо 50% са европейските пари, да които Грудев отговаря, явно като личен портфейл, защото разпределението им е меко казано странно и непрекъснато гледа да се заобиколят регламентите. Всичките му действия от влизането му в земеделското министерство като служебен министър, продължаващи сега във функцията му на зам.-министър, са абсолютно в противоречие на регламентите и изопачаване на закона.

– Как завършва историята с прословутите пчели?

– След като вижда, че парите няма да отида за гъски, преди 4-5 месеца започва масово регистриране на пчелни кошери. Никой сред широката общественост не знае, че ще има такава възможност за финансиране на пчелари. Допреди 2 месеца, когато в Балчик Десислава Танева официално обяви, че ще се дават пари за подпомагане на едногодишни медоносни култури. Идеята е, че тези зърнопроизводители, които гледат кориандър, рапица и слънчоглед, трябва да сключат договор с пчелар, който да е до тях, забележете, на 1 километър до земите им, така че да те да получат пари за отглеждането тези медоносни култури и да платят на пчеларя по този договор. Такава е идеята, представете си пчеларите колко пари ще вземат… Оказа се, че в периода, в който никой не е знаел, че такава мярка ще съществува, са регистрирани 40 000 кошера! Въпросът тук е – тези хора, които са ги регистрирали в рамките на 2-3 месеца, дали не са имал някаква предварителна информация? Имайте предвид, че за период от 4-5 години няма толкова регистрирани кошера, колкото за 2 месеца. Това са близки, роднини, приятели и любовници на видни фигури от Асоциацията на зърнопроизводителите, която всъщност е приятелската и партнираща организация на Свилен Костов и Васил Грудев. В асоциацията членуват 2000 човека. От тях обаче има един кръг от 150-200 човека, посветени в тайните, които се облагодетелстват за сметка на останалите в асоциацията и на общия интерес. Затова и тази асоциация подкрепя Грудев и казва, че нямало пари за сеитбооборот, защото той така бил казал.

– Срещу Грудев има подадени сигнали и в ОЛАФ. Колко са и за какво?

– Сезирали сме Европейската служба за борба с измамите заради нашите опасения, че действията му като ресорен министър не са в съответствие с регламентите и сме притеснени, че няма да се реализират целите, за които са отпуснати средствата. Парите не се дават на килограм и на калпак, а за постигане на екологични цели, за опазване на земеделските земи и почвите. Реално от действията и мерките, по които се насочват парите, няма как да се случи. Искаме да разберем дали не се прави с някакви други цели. Дали сме и конкретни, доста сериозни факти, които настояваме щателно да бъдат проверени.

– Вашата прогноза каква е? Дали действията на Васил Грудев ще доведат до финансови санкции за България?

– Неминуемо това ще е факт в близките месеци, ако не се вземат спешни мерки по отстраняването на Васил Грудев. Трябва да дадем знак на Европейската комисия, че Българя има воля и ще се справи с корупцията по високите етажи на властта.

– Изтече информация обаче, че той парадира с контактите си по върховете на държавата?

– Това е много интересно. Той се биел в гърдите, че е недосегаем, защото ходел на лов с когото трябва.

– За кого става дума?

– Не искам да казвам име, защото не знам дали е вярно, но Грудев с това парадирал – мила лични контакти с хора, за които аз се съмнявам, че ако знаеха какви ги върши, щяха изобщо да се виждат с него.

– Говорим за политици от най-високо ниво, нали така?

– Да, говорим за върха на управлението на България. Отделно скандален е и фактът, че неговата бивша съветничка, а сега управляваща корупционните схеми – Цветомира Савова, която беше доведена от него като съветник за селските райони като министър, после бе назначена като експерт, но заради информация в медиите за конфликт на интереси бе уволнена, сега само управлява проектите и фирмите. Та тя пък от друга страна също се хвали, че едва ли не е любимка на същите тези хора от върховете на властта. Но аз не вярвам в това, защото знам, че двамата изсипаха купища лъжи и за мен в личен план.

– Според вас какво трябва да се направи, за да се избегне кризата в сектора?

– Вече ми казах – решението е едно и то е Васил Грудев незабавно да бъде уволнен, предприемане на сериозни действия по проверка на дейността му от компетентните органи и спасяване на Програмата за развитие на селските райони.

Заприн Караминов, BIG5.BG

 • Permalink Gallery

  Щателен одит очаква страната ни по програма “Развитие на селските райони”

Щателен одит очаква страната ни по програма “Развитие на селските райони”

Нов щателен одит очаква страната ни по оперативна програма “Развитие на селските райони”, заяви пред News.bg председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов.

“Комисията ще иска от България доказателства, че има анализи, изследване на въздействието от промените в наредбата. От Европа ще искат доказателства, че след като парите няма да се дават за сеитбооборот, то това, което ще я замести, трябва да е по-добро”, каза Атанасов.

Идеята парите за сеитбооборот да бъдат дадени под друга форма – за пчелни кошери или за зимуващи гъски, отпадна, разказа председателят на агроеколозите. Той припомни, че за месеци са регистрирани около 40 хил. кошера, за да може да се реализира схемата. Министерството не е одобрило документите на земеделците, които кандидатстват за финансиране за зимуващи гъски.

“Парите за биоземеделие по мярка 11 – Биоземеделие, реално са свършили за целия програмен период в противоречине на експертното мнение”, каза Атанасов. “По мярка 4.1 също са свършили, причината е, че заобиколиха изискванията”, припомни отново председателят на ААЗП.

Атанасов се закани, че в четвъртък ще внесе сигнал до евроинституциите, до ДАНС и Главна прокуратура.

 • Permalink Gallery

  Производители сезират българските и европейските институции

Производители сезират българските и европейските институции

ВИДЕОТО МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК
До края на седмицата Асоциацията на агроекологичните земеделски производители ще внесе сигнал за проверка на Васил Грудев от страна на ДАНС и Прокуратурата. Такова намерение изрази председателят на организацията Александър Атанасов.

След като миналата седмица Асоциацията на агроекологичните земеделски производители организира протест пред агроведомството с искане за оставка на заместник-министър Васил Грудев, председателят Александър Атанасов обяви, че вече е имал неофициални срещи в Брюксел с представители на Генерални дирекции „Околна среда“, „Земеделие и развитие на селските райони“, както и с представител на ОЛАФ относно 15 –то изменение на старата ПРСР по мярка „Агроекология и климат“.

Александър Атанасов, председател на Асоциация на агроекологичните земеделски производители: „Официално сме пратили писма и факсове и по имейла на Сметната палата, на Олаф, на ГД „Земеделие“, ГД „Околна среда“, където сме изразили основателните си притеснения, че политиките, целите, вярата в земеделските стопани, че тези пари се дават за опазване на околната среда за устойчиво ползване на земите, а не се раздават на килограм”.

Атанасов заяви, че тази седмица му предстоят официални срещи с Михаел Пилке – началник Главна дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“.

Александър Атанасов, председател на Асоциация на агроекологичните земеделски производители: „На тези срещи ще коментираме 15 – та нотификация, както и други техни притеснения за мерките, които са за единица площ за опазване на околната среда. Общото впечатление е, че дирекциите на ЕК не са убедени, че плащанията в България водят до постигане на целите и политиките за опазването на околната среда в земеделието.“

По думите на Атанасов, имало съмнения, че в страната ни се извършват действия, несъгласувани с европейските регламенти и правни норми. По думите му е възможно ЕК да започне наказателна процедура срещу България.

Александър Атанасов, председател на Асоциация на агроекологичните земеделски производители: „Министерството е навлязло във водовъртежа на действия, които неминуемо ще доведат, за съжаление, до спиране на програмата.“

От Асоциацията заявиха, че многократно са търсили контакт с Министерството на земеделието, но без резултат.

Александър Атанасов, председател на Асоциация на агроекологичните земеделски производители: „Ние предлагахме решение за сеитбооборота, което изисква по-малко средства, но е адекватно и има логика и щеше да бъде обосновано – то не беше прието т.е. това, че ние искаме пари не е вярно, ние искаме логика и да не се обезсмисля труда на хората.“

От Асоциацията заявиха, че са готви за нов протест. Относно разграничението на някои асоциации, Атанасов заяви, че това е нормално, защото въпросните организации се облагодетелстват от политиките, налагани от МЗХ.

 • Permalink Gallery

  Алксандър Атанасов, председател на ААЗП: Призовавам Бойко Борисов да вземе отношение и да чуе истината

Алксандър Атанасов, председател на ААЗП: Призовавам Бойко Борисов да вземе отношение и да чуе истината

РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОТЕСТА НА АГРОЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ (ВИДЕО)

Обръщам се към министър-председателя г-н Бойко Борисов, защото наистина мисля, че е редно той най-накрая да вземе отношение. Да ни даде шанс да му кажем истината, защото аз съм убеден, че тогава той ще вземе правилното решение. Това заяви председателят на ААЗП Александър Атанасов в предаването „Още Нещо“ по News 7.

„Решението, което ние предлагаме на Министерството на земеделието и храните изисква още по-малко средства отколкото те предлагат“, добави още Атанасов. По думите му, от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители са изпратили много писма, декларации и становища до Министерството на земеделието и храните, но те са останали без отговор. “Всички наши опити за среща или разговори бяха абсолютно неглижирани и блокирани. Сега казват, че протеста не е бил подкрепен от достатъчно земеделски производители, като думите на МЗХ са подкрепени и от други браншови организации, които разпространяват лъжите на Васил Грудев. Те казват това, което Грудев казва, а не това, което пише в регламентите“, категоричен е председателят на Асоциацията.

Атанасов разясни и защо подготвяната от МЗХ схема за зимуващите гъски ще източи мярката и изплатените по нея средства ще останат за сметка на държавния бюджет. „Проблемът с направлението за зимуващите гъски е, че те се раздават без изисквания, в нарушение на европейското законодателство и ще нанесат щети на държавния бюджет, защото те няма да бъдат възстановени“.

„Интересно е, че Асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ), които винаги са била агресивни, искали са пари, този път се отказват от тези, които им се полагат по закон“, каза още председателят на ААЗП и добави, че всъщност членовете на НАЗ са дезинформирани умишлено, защото информацията, която е достигнала до техните структури е, че пари за сеитбооборот няма. „Реално излиза, че те трябва да изпълняват още две години ангажиментите си по сеитбооборота безплатно, а Грудев им прави “услуга”, като им дава правото да се откажат от тях доброволно“.

Атанасов припомни, че от ААЗП са сезирали Европейската комисия в лицето на г-н Михаел Пилке, началник отдел на F3 в Главна дирекция земеделие, като са изразили притесненията си от 15-то изменение на ПРСР 2007-2013 и свързаният с него риск от злоупотреба с бюджета по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020. „От ЕК ни отговориха, че са притеснени и ще разгледат случая“, каза Атанасов.

 • Permalink Gallery

  Александър Атанасов, председател на ААЗП: Земеделските производители са били заплашвани, че няма да видят субсидии ако дойдат пред министерството на протест

Александър Атанасов, председател на ААЗП: Земеделските производители са били заплашвани, че няма да видят субсидии ако дойдат пред министерството на протест

ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕ СЪМНЯВАТ В ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРЕДЛАГАНИТЕ МЕРКИ ОТ МЗХ (ВИДЕО)

Вчера от обещалите над 3000 земеделски производители, с които сме разговаряли, дойдоха около 300 души. Разбира се беше задействан целия апарат на земеделското ведомство и на браншовите организации, които са назначени от него. Това заяви председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Той добави, че са получили сигнали от земеделски производители, че над тях е оказван натиск да не се присъединят към протеста. „Земеделските производители са били заплашвани, че няма да видят субсидии ако ги видят пред министерството на протеста“.

„Ще подадем сигнали до ДАНС и до европейските компетентни органи в лицето на ОЛАФ, в които агрументирано ще изложим истинските мотиви за предложените промени. Досега избягвахме да направим това, защото искахме да дадем шанс за диалог с МЗХ“, добави още Атанасов. Председателят на ААЗП се обърна и към министър-председателя Бойко Борисов, като заяви, че след множество опити от страна на ААЗП за диалог с министерството техен представител не е бил поканен на среща във ведомството. „Има 15 писма, които сме входирали в Министерството на земеделието и храните, но не бяхме поканени нито на разговор, нито на среща с ръководството“.

Изводът от вчерашния протест е, че г-жа Танева към момента е пасивна и не влиза в ролята си на министър. Не е ясно дали тя или някой друг взима решенията в Министерството на земеделието и храните. Според Александър Атанасов зам.-министър Васил Грудев разпространява лъжи, спекулации и неверни данни и заблуждава умишлено земеделските стопани с определена цел. „Колко истини има? Тази, която е в документите, европейските регламенти, законите или тази, която Васил Грудев разпространява? В крайна сметка ще стигнем до там, че земеделските стопани и българското земеделие ще станат заложници на група хора, които ще сложат под контрол земеделието с цел лично облагодетелстване и земеделските стопани ще платят цената за това“, добави още той.

Обръщам се към селскостопанска академия, има ли наука в България? Ако има земеделска наука в България ще позволим ли такива безумия и лъжливи твърдения, попита Атанасов и разясни, че представляваната от него Асоциация подкрепя предложението, че парите трябва да стигнат до повече хора и да не се раздават само на определени, както и това, че са необходими промени, но според него, Министерството на земеделието и храните в този вид, в който съществува е вредно за земеделието в България.

 • Permalink Gallery

  Александър Атанасов, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители пред ТВ7

Александър Атанасов, председател на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители пред ТВ7

ФЕРМЕРИ СРЕЩУ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР (ВИДЕО)

 • Permalink Gallery

  Александър Атанасов, ААЗП за ФРОГ: Пари за сеитбооборот има и те са предвидени

Александър Атанасов, ААЗП за ФРОГ: Пари за сеитбооборот има и те са предвидени


Линк за публикацията във Фрогнюз

Във връзка с разпространяваните явни лъжи, че пари в бюджета на Програмата за сеитбооборот няма категорично заявявам, че тези твърдения са опит за манипулация и се правят абсолютно умишлено. Това заяви председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители Александър Атанасов пред Фрог.

Пари в бюджета на мярката има и те са за плащане на поети ангажименти. Тези пари са за всички, които изпълняват абсолютно стриктно изискванията на мярката, допълни Атанасов и поясни, че бюджетът на мярка 10 „Агроекология и климат“ за периода 2014-2020 г. е общо 285 млн. евро, като в програмата изрично е записано, че разходите по поетите и изпълнявани ангажименти за всички допустими заявления по мярка 214 „Агроекологични плащания“, извършени след крайния допустим срок за плащания по ПРСР 2007-2013 г. ще бъдат отнесени към бюджета на мярка 10 „Агроекология и климат“.

Той добави, че за да се изплатят сумите за 2016 и 2017 г. са необходими около 160 млн. евро, като се запази сега действащата ставка за сеитбооборот и ако се увеличат драстично санкциите за неспазване на сеитбооборотните планове. Според Атанасов, трябва веднъж завинаги да се спре порочната практика на промени на нормативната база без да се зачита мнението на бранша и със задна дата, като по този начин се ощетяват хилядите земеделски стопани, които съвестно изпълняват своите агроекологични ангажименти.

Председателят на ААЗП призова, всички, които искат да подкрепят протеста срещу безпрецедентното погазване на правата на земеделските производители, да се присъединят утре, 19 октомври 2015 г. от 12.00 часа пред Министерството на земеделието и храните (входът откъм ул. Дамян Груев“).
Нека заедно да покажем, че няма да допуснем да бъдем манипулирани и подчинявани на интересите на шепа хора, добави още Атанасов.