Подадохме сигнал в ДАНС и до главния прокурор за безобразията на зам.-министъра на земеделието, съобщи пред BIG5 шефът на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители

Инж. Александър Атанасов е един от най-добрите ни експерти по агроекология и биологично земеделие. Председател е на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители. Има две магистратури – по технология на силикатите и по опазване на околната среда. Потърсихме го, за да коментира нарушенията на зам.-министъра на земеделието Васил Грудев, срещу които като експерт се бори отдавна.

– Вече стана ясно, че зам.-министърът на земеделието настоява ударно да бъдат финансирани пчеларите. Защо е това неистово желание на бившия служебен министър?

– Това е почеркът на Васил Грудев – тези, които се ползват с негова протекция, обикновено той държи те да получават пари, без да извършват никаква дейност. Схемата за пчеларите е като една друга схема – за сеитбоборота. Има едни хора, които взимат пари за сеитбооборот вече 3 години, без да правят абсолютно нищо. Това е научен метод за оборот на културите, една от най-добрите агроекологични дейности, които дават много добър ефект при опазване на почвите и водите. Сега Грудев готви промени, които да спрат и да принудят хората, които наистина го прилагат, да се откажат заради невъзможни изисквания, които при това е поставил със задна дата. Други пък, които с негова протекция навремето като шеф на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) и с помощта на Свилен Костов, тогава шеф на директните плащания във фонда, сега съветник на министър Десислава Танева, са се уредили в схемата, да получават финансиране. Вижте колко интересно се получава – шефът на директните плащания и изпълнителният директор на ДФЗ – Костов и Грудев, сега са съответно съветник на министър Танева и неин заместник. За мен това означава, че едни и същи хора, като Васил Грудев, от години остават на власт и правят своите схеми и безобразия независимо кой е на власт.

– Какъв е проблемът обаче при пчеларите?

– Това е поредното творение на тандема Васил Грудев – Свилен Костов. Ще започна малко отдалече. Преди да дойдат пчелите, бяха зимуващите гъски, може и смешно да звучи, ако не беше страшно. Нашата асоциация даде пресконференция, осветлихме намеренията на дуета и към настоящия момент тази схема не е одобрена. Трябваше да се дадат милиони за зимуващите гъски, но парите щяха да останат изцяло за сметка на държавния бюджет, защото нямаше да бъдат одобрени от ЕК. Преди 3-4 месеца оповестихме пред обществото, че ако схемата с гъските и тяхното изхранване бъде одобрена, бюджетът ще бъде ощетен с 250 милиона евро! Хората, които щяха да получат парите, нямаше да направят абсолютно нищо. Защото те взимат сумите, но няма изисквания, които да покриват, за да помогнат на така милите ни зимуващи гъски. Тогава Грудев спира сеитбооборота заради гъските, но след като не мина номерът, сега дойде ред на пчелите. Това са 250 милиона евро по новата програма „Агроекология и климат“. Понеже неговите приятели от сеитбооборота не успяха да вземат парите на 100%, а само 1/5, искат да спрат тази мярка и да им се създадат условия да вземат всички пари, както винаги е било. Вече сме входирали и подали сигнали до ДАНС и главния прокурор Сотир Цацаров за действията на Васил Грудев и Свилен Костов за нашите съмнения, че това са умишлени действия.

Още по темата: Губим 250 млн. лева заради Васил Грудев

– Откога са сигналите?

– От днес официално. Първо за вас го казвам публично. Имаме още сигнали, които ще подадем, доработваме само информацията, която ни подават от различни места, за да се направят проверките на длъжностните лица, заемащи високи постове. Близо 50% са европейските пари, да които Грудев отговаря, явно като личен портфейл, защото разпределението им е меко казано странно и непрекъснато гледа да се заобиколят регламентите. Всичките му действия от влизането му в земеделското министерство като служебен министър, продължаващи сега във функцията му на зам.-министър, са абсолютно в противоречие на регламентите и изопачаване на закона.

– Как завършва историята с прословутите пчели?

– След като вижда, че парите няма да отида за гъски, преди 4-5 месеца започва масово регистриране на пчелни кошери. Никой сред широката общественост не знае, че ще има такава възможност за финансиране на пчелари. Допреди 2 месеца, когато в Балчик Десислава Танева официално обяви, че ще се дават пари за подпомагане на едногодишни медоносни култури. Идеята е, че тези зърнопроизводители, които гледат кориандър, рапица и слънчоглед, трябва да сключат договор с пчелар, който да е до тях, забележете, на 1 километър до земите им, така че да те да получат пари за отглеждането тези медоносни култури и да платят на пчеларя по този договор. Такава е идеята, представете си пчеларите колко пари ще вземат… Оказа се, че в периода, в който никой не е знаел, че такава мярка ще съществува, са регистрирани 40 000 кошера! Въпросът тук е – тези хора, които са ги регистрирали в рамките на 2-3 месеца, дали не са имал някаква предварителна информация? Имайте предвид, че за период от 4-5 години няма толкова регистрирани кошера, колкото за 2 месеца. Това са близки, роднини, приятели и любовници на видни фигури от Асоциацията на зърнопроизводителите, която всъщност е приятелската и партнираща организация на Свилен Костов и Васил Грудев. В асоциацията членуват 2000 човека. От тях обаче има един кръг от 150-200 човека, посветени в тайните, които се облагодетелстват за сметка на останалите в асоциацията и на общия интерес. Затова и тази асоциация подкрепя Грудев и казва, че нямало пари за сеитбооборот, защото той така бил казал.

– Срещу Грудев има подадени сигнали и в ОЛАФ. Колко са и за какво?

– Сезирали сме Европейската служба за борба с измамите заради нашите опасения, че действията му като ресорен министър не са в съответствие с регламентите и сме притеснени, че няма да се реализират целите, за които са отпуснати средствата. Парите не се дават на килограм и на калпак, а за постигане на екологични цели, за опазване на земеделските земи и почвите. Реално от действията и мерките, по които се насочват парите, няма как да се случи. Искаме да разберем дали не се прави с някакви други цели. Дали сме и конкретни, доста сериозни факти, които настояваме щателно да бъдат проверени.

– Вашата прогноза каква е? Дали действията на Васил Грудев ще доведат до финансови санкции за България?

– Неминуемо това ще е факт в близките месеци, ако не се вземат спешни мерки по отстраняването на Васил Грудев. Трябва да дадем знак на Европейската комисия, че Българя има воля и ще се справи с корупцията по високите етажи на властта.

– Изтече информация обаче, че той парадира с контактите си по върховете на държавата?

– Това е много интересно. Той се биел в гърдите, че е недосегаем, защото ходел на лов с когото трябва.

– За кого става дума?

– Не искам да казвам име, защото не знам дали е вярно, но Грудев с това парадирал – мила лични контакти с хора, за които аз се съмнявам, че ако знаеха какви ги върши, щяха изобщо да се виждат с него.

– Говорим за политици от най-високо ниво, нали така?

– Да, говорим за върха на управлението на България. Отделно скандален е и фактът, че неговата бивша съветничка, а сега управляваща корупционните схеми – Цветомира Савова, която беше доведена от него като съветник за селските райони като министър, после бе назначена като експерт, но заради информация в медиите за конфликт на интереси бе уволнена, сега само управлява проектите и фирмите. Та тя пък от друга страна също се хвали, че едва ли не е любимка на същите тези хора от върховете на властта. Но аз не вярвам в това, защото знам, че двамата изсипаха купища лъжи и за мен в личен план.

– Според вас какво трябва да се направи, за да се избегне кризата в сектора?

– Вече ми казах – решението е едно и то е Васил Грудев незабавно да бъде уволнен, предприемане на сериозни действия по проверка на дейността му от компетентните органи и спасяване на Програмата за развитие на селските райони.

Заприн Караминов, BIG5.BG