МЗХ окончателно ще изгуби доверието на земеделските стопани. За всички производители вече е ясно, че не могат да разчитат на Министерството, че ще изпълни дългосрочните си агроекологични ангажименти към тях. Жалбите, които внесохме до Главна прокуратура, ДАНС и ВАС са в защита на потърпевшите от безобразията, които се вършат МЗХ. С измененията в Наредба № 11 към мярка 214 „Агроекологични плащания“ зам.-министъра Васил Грудев принуждава хората да се откажат от проектите си, за да пренасочи вече обещаните и предвидени средства към близки до него консултантски фирми. Това заяви председателят на ААЗП инж. Александър Атанасов в предаването „Делници“ с водещ Николай Колев в ТВ „Евроком“. Той се обърна и към министър Танева да не се подвежда по стила на Грудев и да не обяснява публично, че средствата за агроекология се дават само, за да се усвоят, едва ли не без изисквания, защото целта на програмата е да се постигне екологичен ефект. Според Атанасов Танева се предоверява на екипа си и ако министерството спешно не се разграничи от измененията и не вземе експертни решения, които да поправят грешките, ще се стигне ди спирането на парите по ПРСР.

„Васил Грудев изпълнява измененията в наредбата преди те да са одобрени от Европейската комисия, защото бърза. От ААЗП лично уведомихме представители на ГД „Земеделие“ и ГД „Околна среда“ за мнението на научната общност за това, че не няма да се постигнат политиките и целите на програмата и не е ясно къде точно ще отидат тези плащания след изменението, заради липсата на анализ и обосновка. Изводът от срещите ни е, че ЕК за първи път няма да одобри направено предложение от България с всички последствия от това. Щетите са за бюджета на България и за липсващия екологичен ефект върху почвите и водите“, заяви Атанасов.
Според него налице са съмнения за организирана престъпна група в министерството, което източва средства. Той изрази надежда, че ДАНС и Главния прокурор ще предприемат необходимите действия, за да се установят вредите, които се нанасят от ръководния екип на министерството. Атанасов призова земеделските стопани да не се поддават на натиска на Грудев и да не се отказват от проектите си, защото до Нова година Върховният административен съд ще отмени скандалната Наредба № 11.

„Откриха, че може би има живот на Марс, но сме свидетели и на друго явление – Черна дупка в Министерство на земеделието. Написали сме 13 писма, изпратили сме експертни становища, научната общност предлага решения, но от министерството така и не реагираха. Принудихме се да организираме протест, но пак не бяхме потърсени. Единствената реакция бяха неадекватни изказвания от страна на министъра и зам.-министъра, които нарекоха организацията ни „нереална“, имайки предвид, че „реалната“ организация е тази на зърнопроизводителите и по-скоро нейното ръководство, което е в партньорски отношения със зам.-министър Грудев“, коментира Атанасов.
ААЗП получава подкрепа от седем асоциации в сферата на земеделието, сред които животновъдни и пчеларски организации. Асоциацията обединява над 150 земеделски производители, което я превръща в една от трите най-големи организации в страната.

„По мярка 214 „Агроекологични плащания“ имаме 1300 земеделски стопани, които през 2012 и 2013 година стартираха своите 5-годишни проекти. Сега те навлизат в четвърта или пета година от тях. Тогава Министерство на земеделието пое ангажимент да гарантира плащанията от следващата Програма за селските райони 2014-2020 г. Този текст е разписан в новата програма, но Грудев от началото на годината повтаря, че пари за сеитбооборт няма. За да превърне лъжата си в истина, Грудев променя правилата, като поставя три пъти по-високи изисквания срещу два пъти и половина по-малко пари за стопаните, при това със задна дата, за да не могат изискванията да бъдат изпълнени. Имаме типичен „Параграф 22“, заключи Атанасов.

От разговора в студиото стана ясно, че Васил Грудев и съветника на Десислава Танева Свилен Костов вървят в пакет още от 2013 г., по времето на кабинета Орешарски, когато изпълнителен директор на Държавен фонд земеделие е сегашния зам.-министър Грудев, а отговарящ за директните плащания е Свилен Костов. След като Костов е освободен от поста си, на следващия ден се появява в МЗХ като консултант на НАЗ. Така лъсва връзката между групата им с част от зърнопроизводителите, които са се възползвали до момента от агроекологичните плащания по мярка 214 без да реално да извършват дейности. Благодарения на безумните поправки в Наредба № 11 нередовните ще станат редовни и то без да е налага да връщат усвоените пари по програмата.

Според Атанасов въпреки некомпетентните действия и натиска върху био-стопаните от Грудев и Костов, досега биологичното земеделие в България се развиваше с добър темп, като се има предвид откъде стартира. През 2007 г. едва 0.1 % от площта на България е била с биологични култури, а сега сме достигнали близо 2.0 % и това е благодарение на европейските средства за стимулиране на тази дейност. Лошото е, че бюджетът за биологично земеделие в новия период 2014 – 2020 г. вече изчерпан и то през първата година заради политическо решение на Грудев.