В отговор на наше запитване получихме писмо от Европейската комисия, в което ясно се казва, че комисар Фил Хоган е изразил подкрепа за „близкото си сътрудничество между българските власти и службите на Комисията (по земеделие и селски райони) за гарантиране на това мерките, включени в програмата, да отговарят напълно на политиката на ЕС за развитие на селските райони“. Комисар Хоган никъде не е казвал, че подкрепя политиките на правителството и Васил Грудев в сектор „Земеделие“, както се твърди прессъобщение на МЗХ от вчера. Никъде не казва и че подкрепя измененията в наредбите и мерките, които Васил Грудев извърши след одобрението на ПРСР 2014 – 2020.

Комисар Хоган е изразил подкрепа за българските власти, сред които и неправителствения сектор, а не конкретно към Министерство на земеделието и храните. Напомняме, че представители на ААЗП преди седмици проведоха срещи в ГД „Земеделие“ и ГД „Околна среда“, на които изцяло получиха подкрепа от ЕК в опитите си да озаптят Грудев в опитите му да въвежда наредби в противоречие с разписаното в новата ПРСР 2014-2020 г.

Отговорът на ЕК опровергава МЗХ. Недопустимо е държавна институция да използва пресцентъра си, за да преиначава думите на европейски комисар, само за да прикрие лъжите си и да оправдае незаконните си действия. Това е престъпление, издаващо паниката и истерията на Васил Грудев, който явно осъзнава, че нанесените от него вреди върху българското земеделие няма да останат безнаказани.
Искаме незабавен отговор на следните въпроси:

Министър Танева, как ще санкционирате вашия заместник Васил Грудев, за това че манипулира общественото мнение чрез ведомствения ви пресцентър?

Грудев, колко далеч може да стигнете в машинациите и лъжите си, за да угодите на шепа милионери около вас?

Г-н Бойко Борисов, не е ли време да отървете над 3 000 български земеделски стопани от безчинстването на един развилнял се чиновник? Знаем, че можете да го направите с едно движение!

Прилагаме съобщението на МЗХ и оригиналния отговор на Европейската комисия.

Съобщение