РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПРОТЕСТА НА АГРОЕКОЛОГИЧНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ (ВИДЕО)

Обръщам се към министър-председателя г-н Бойко Борисов, защото наистина мисля, че е редно той най-накрая да вземе отношение. Да ни даде шанс да му кажем истината, защото аз съм убеден, че тогава той ще вземе правилното решение. Това заяви председателят на ААЗП Александър Атанасов в предаването „Още Нещо“ по News 7.

„Решението, което ние предлагаме на Министерството на земеделието и храните изисква още по-малко средства отколкото те предлагат“, добави още Атанасов. По думите му, от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители са изпратили много писма, декларации и становища до Министерството на земеделието и храните, но те са останали без отговор. “Всички наши опити за среща или разговори бяха абсолютно неглижирани и блокирани. Сега казват, че протеста не е бил подкрепен от достатъчно земеделски производители, като думите на МЗХ са подкрепени и от други браншови организации, които разпространяват лъжите на Васил Грудев. Те казват това, което Грудев казва, а не това, което пише в регламентите“, категоричен е председателят на Асоциацията.

Атанасов разясни и защо подготвяната от МЗХ схема за зимуващите гъски ще източи мярката и изплатените по нея средства ще останат за сметка на държавния бюджет. „Проблемът с направлението за зимуващите гъски е, че те се раздават без изисквания, в нарушение на европейското законодателство и ще нанесат щети на държавния бюджет, защото те няма да бъдат възстановени“.

„Интересно е, че Асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ), които винаги са била агресивни, искали са пари, този път се отказват от тези, които им се полагат по закон“, каза още председателят на ААЗП и добави, че всъщност членовете на НАЗ са дезинформирани умишлено, защото информацията, която е достигнала до техните структури е, че пари за сеитбооборот няма. „Реално излиза, че те трябва да изпълняват още две години ангажиментите си по сеитбооборота безплатно, а Грудев им прави “услуга”, като им дава правото да се откажат от тях доброволно“.

Атанасов припомни, че от ААЗП са сезирали Европейската комисия в лицето на г-н Михаел Пилке, началник отдел на F3 в Главна дирекция земеделие, като са изразили притесненията си от 15-то изменение на ПРСР 2007-2013 и свързаният с него риск от злоупотреба с бюджета по мярка 10 „Агроекология и климат” от ПРСР 2014-2020. „От ЕК ни отговориха, че са притеснени и ще разгледат случая“, каза Атанасов.