ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕ СЪМНЯВАТ В ЕФЕКТИВНОСТТА НА ПРЕДЛАГАНИТЕ МЕРКИ ОТ МЗХ (ВИДЕО)

Вчера от обещалите над 3000 земеделски производители, с които сме разговаряли, дойдоха около 300 души. Разбира се беше задействан целия апарат на земеделското ведомство и на браншовите организации, които са назначени от него. Това заяви председателят на Асоциацията на агроекологичните земеделски производители (ААЗП) Александър Атанасов в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Той добави, че са получили сигнали от земеделски производители, че над тях е оказван натиск да не се присъединят към протеста. „Земеделските производители са били заплашвани, че няма да видят субсидии ако ги видят пред министерството на протеста“.

„Ще подадем сигнали до ДАНС и до европейските компетентни органи в лицето на ОЛАФ, в които агрументирано ще изложим истинските мотиви за предложените промени. Досега избягвахме да направим това, защото искахме да дадем шанс за диалог с МЗХ“, добави още Атанасов. Председателят на ААЗП се обърна и към министър-председателя Бойко Борисов, като заяви, че след множество опити от страна на ААЗП за диалог с министерството техен представител не е бил поканен на среща във ведомството. „Има 15 писма, които сме входирали в Министерството на земеделието и храните, но не бяхме поканени нито на разговор, нито на среща с ръководството“.

Изводът от вчерашния протест е, че г-жа Танева към момента е пасивна и не влиза в ролята си на министър. Не е ясно дали тя или някой друг взима решенията в Министерството на земеделието и храните. Според Александър Атанасов зам.-министър Васил Грудев разпространява лъжи, спекулации и неверни данни и заблуждава умишлено земеделските стопани с определена цел. „Колко истини има? Тази, която е в документите, европейските регламенти, законите или тази, която Васил Грудев разпространява? В крайна сметка ще стигнем до там, че земеделските стопани и българското земеделие ще станат заложници на група хора, които ще сложат под контрол земеделието с цел лично облагодетелстване и земеделските стопани ще платят цената за това“, добави още той.

Обръщам се към селскостопанска академия, има ли наука в България? Ако има земеделска наука в България ще позволим ли такива безумия и лъжливи твърдения, попита Атанасов и разясни, че представляваната от него Асоциация подкрепя предложението, че парите трябва да стигнат до повече хора и да не се раздават само на определени, както и това, че са необходими промени, но според него, Министерството на земеделието и храните в този вид, в който съществува е вредно за земеделието в България.